Καρακάση 42, Θεσσαλονίκη | 2310 311800 | epilekto11@gmail.com

9+1 Σημεία που πρέπει να προσέξετε στο νέο μηχανογραφικό

Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία των Ημερήσιων Λυκείων και μια ημέρα νωρίτερα, στις 6 του μήνα, για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Δείτε που πρέπει να δώσετε περισσότερη σημασία κατα την συμπλήρωση του μηχανογραφικού.

Μια εξεταστική περίοδος γεμάτη απρόοπτα, με νέο Μηχανογραφικό, τμήματα απροσδιορίστου χαρακτήρα, φιλολόγους που θα βγαίνουν από τα επιστημονικά πεδία των Θετικών Επιστημών και της Υγείας, πανεπιστημιακές σχολές Οίνου, Αμπέλου και Ποτών αλλά και μόδας (Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ενδυσης στο Κιλκίς), δυο διαφορετικές νοσηλευτικές στο ίδιο ίδρυμα (στο Διεθνές Πανεπιστήμιο) και σειρά άλλων παραδόξων, ξεκινάει σε λίγες ημέρες.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις θα γίνουν στη «σκιά» των βουλευτικών εκλογών, που άλλωστε καθόρισαν και τον χρόνο διεξαγωγής τους, καθώς η κυβέρνηση δεν θέλει να πάει σε μια διαδικασία αναμέτρησης εν μέσω διαγωνισμών για την Ανώτατη Εκπαίδευση. Ετσι, οι φετινές Πανελλαδικές είναι προφανώς ένα τελευταίο κρας τεστ λειτουργίας του κρατικού μηχανισμού σε ιδιαίτερες συνθήκες.

Στις 7 Ιουνίου
Με δεδομένα τα παραπάνω ωστόσο, «ΤΑ ΝΕΑ» αναζητούν τις παγίδες και τους γρίφους της φετινής διαδικασίας. Οι πανελλαδικές εξετάσεις ξεκινούν στις 7 Ιουνίου για τη μεγαλύτερη κατηγορία των Ημερήσιων Λυκείων και μια ημέρα νωρίτερα, στις 6 του μήνα, για τα Επαγγελματικά Λύκεια. Παρ' ότι όμως η εξεταστική διαδικασία ολοκληρώνεται στις 18 Ιουνίου για τα Γενικά Λύκεια και στις 20 του μήνα για τα Επαγγελματικά Λύκεια, η συνολική φετινή περίοδος των πανελλαδικών διαγωνισμών ολοκληρώνεται με τα Ειδικά Μαθήματα στις 2 Ιουλίου.

Το φετινό Μηχανογραφικό, το οποίο για πρώτη φορά δεν θα περιλαμβάνει ΤΕΙ, θα έχει περισσότερα από 150 νέα τμήματα και προγράμματα σπουδών για τα οποία ακόμη δεν έχουν δοθεί αναλυτικές πληροφορίες. Ετσι φέτος, γρίφοι και παγίδες βρίσκονται στον δρόμο των περίπου 100.000 υποψηφίων όλων των κατηγοριών που θα διεκδικήσουν τις 78.336 θέσεις που προσφέρει το υπουργείο Παιδείας σε όλα τα ανώτατα ιδρύματα της χώρας. Δύο παγίδες επισημαίνει ο σύμβουλος σταδιοδρομίας Χρήστος Ταουσάνης της εταιρείας Employ:

Τα ασαφή όρια στα τμήματα των μηχανικών που φέτος έχουν διπλασιαστεί με τις «πανεπιστημιοποιήσεις» των ΤΕΙ. Σημαντική εκκρεμότητα αποτελεί το ότι τα πρώην πολυτεχνικά ΤΕΙ εξακολουθούν να προσφέρουν τετραετείς σπουδές και όχι πενταετείς με έναν τίτλο μάστερ όπως τα πολυτεχνεία της χώρας. Ο νόμος του υπουργείου Παιδείας που ψηφίστηκε πρόσφατα δίνει τη δυνατότητα μετατροπής των προγραμμάτων σπουδών τους σε πενταετή, αλλά ύστερα από σχετικές εισηγήσεις των γενικών συνελεύσεων και των συγκλήτων των ιδρυμάτων και με την έγκριση επταμελούς επιτροπής που θα ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας και τη συμμετοχή σε αυτήν πολυτεχνείων και Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος. Ολα αυτά θα γίνουν τουλάχιστον σε έναν χρόνο, οπότε πολλά από τα δεδομένα που σήμερα ξέρουμε ίσως να έχουν αλλάξει. Επιπλέον τίθεται το ερώτημα: στις μετεγγραφές φέτος θα δούμε αντιστοίχιση των έως πέρυσι τετραετούς φοίτησης ΤΕΙ με αντίστοιχα πενταετούς φοίτησης πολυτεχνείων; Και τι θα γίνει επίσης με τους γεωπόνους που έχουν αντίστοιχα πενταετείς σπουδές;

Πολλή προσοχή θέλει η περίπτωση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που λειτουργεί φέτος για πρώτη φορά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και θα προσφέρεται ως επιλογή σε όλα τα επιστημονικά πεδία. Το τμήμα προέκυψε από την κατάτμηση του Τμήματος Φιλοσοφίας Παιδαγωγικών και Ψυχολογίας (πρώην ΦΠΨ) του Πανεπιστημίου Αθηνών που έως πέρυσι εκπαίδευε κυρίως φιλολόγους από το 1ο Επιστημονικό Πεδίο των Ανθρωπιστικών Σπουδών. Φέτος διασπάστηκε σε Τμήματα Φιλοσοφίας και Παιδαγωγικό Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα βγαίνουν στο μέλλον φιλόλογοι που δεν έχουν σπουδάσει αρχαία ελληνικά, αλλά στη Γ' Λυκείου έκαναν ως κύρια μαθήματα τη Φυσική, τη Βιολογία ή τη Χημεία;

Οπως σημειώνει ο Χρήστος Ταουσάνης, «οι απορίες και οι προβληματισμοί των μαθητών και των εκπαιδευτικών πηγάζουν κατά κύριο λόγο από τα ακόλουθα δύο στοιχεία. Το πρώτο έχει να κάνει με το δεδομένο πως δεν έχουν προϋπάρξει στο παρελθόν προγενέστερα ή παραπλήσια προγράμματα σπουδών. Το δεύτερο έχει να κάνει με το δεδομένο πως σε ορισμένα από αυτά ενώ υπάρχουν κάποια προγενέστερα ή παρεμφερή προγράμματα σπουδών (π.χ. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας), δεν γνωρίζουμε εάν θα κινηθούν ή θα είναι σε θέση να κινηθούν στην ίδια φιλοσοφία ή δομή του προγράμματος σπουδών ή εν τέλει θα έχουν σημαντικές διαφορές στο πρόγραμμά τους, στις κατευθύνσεις κ.λπ.». Υπό το πρίσμα αυτό, ο ίδιος παραθέτει ορισμένα από αυτά τα τμήματα ανά πανεπιστημιακό ίδρυμα:

1. Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Παιδαγωγικό Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, με έδρα την Αθήνα, Αεροδιαστημικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα τα Ψαχνά, Αγροτικής Ανάπτυξης, Αγροδιατροφής και Διαχείρισης Φυσικών Πόρων, με έδρα τα Ψαχνά, Διαχείρισης Λιμένων και Ναυτιλίας, με έδρα τα Ψαχνά, Τεχνολογιών Ψηφιακής Βιομηχανίας, με έδρα τα Ψαχνά, Ψηφιακών Τεχνών και Κινηματογράφου, με έδρα τα Ψαχνά.

2. Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας: Πολιτισμού και Δημιουργικών Μέσων και Βιομηχανιών, με έδρα τον Βόλο, Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών, με έδρα τον Βόλο, Γεωπονίας - Αγροτεχνολογίας, με έδρα τη Λάρισα, Συστημάτων Ενέργειας, με έδρα τη Λάρισα.

3. Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών: Διοίκησης Γεωργικών Επιχειρήσεων και Συστημάτων Εφοδιασμού, με έδρα την Θήβα, Πληροφορικής στη Γεωργία & στο Περιβάλλον, με έδρα την Αθήνα.

4. Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος: Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας (Δράμα), Βιοϊατρικών Επιστημών (Θεσσαλονίκη), Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Καβάλα), Λογιστικής και Πληροφοριακών Συστημάτων (Θεσσαλονίκη).

5. Πανεπιστήμιο Πατρών: Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, με έδρα το Μεσολόγγι, Διοίκησης Τουρισμού, με έδρα την Πάτρα.

6. Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου: Παραστατικών και Ψηφιακών Τεχνών, με έδρα το Ναύπλιο, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Τρίπολη.

7. Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο: Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Αγ. Νικόλαος).

8. Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας: Περιφερειακής και Διασυνοριακής Ανάπτυξης, με έδρα την Κοζάνη, Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας, με έδρα την Κοζάνη, Παραγωγής Οπτικοακουστικών Μέσων με έδρα την Κοζάνη.

9. Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων: Μουσικών Σπουδών (Αρτα).

Ενας πρόσθετος λόγος ανησυχίας μάλιστα, σημειώνει ο Χρήστος Ταουσάνης, ο οποίος αναμένεται να διευθετηθεί το επόμενο διάστημα, για αρκετά από τα νέα τμήματα έχει να κάνει και με την κατάταξη στα επιστημονικά πεδία των τμημάτων αυτών αλλά και με το αν θα ισχύσουν φέτος κάποιες ειδικές προϋποθέσεις εισαγωγής, όπως π.χ. η εξέταση σε Ειδικό Μάθημα κ.λπ. Λαμβάνοντας υπόψη πως η αίτηση των Πανελληνίων έχει γίνει ήδη, θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα για αυτά. Για τμήματα π.χ. όπως το Διεθνών και Ευρωπαϊκών Οικονομικών Σπουδών με έδρα την Κοζάνη, το Διοίκησης Τουρισμού με έδρα την Πάτρα κ.λπ.

Τόσο η φετινή όσο και η επόμενη χρονιά διαμορφώνουν μια νέα σχολική και ακαδημαϊκή πραγματικότητα με πλήθος αλλαγών που αφορούν χιλιάδες μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικούς και όχι μόνο. Οι απορίες και οι προβληματισμοί είναι διάχυτοι. Συνεπώς, όσο γρηγορότερα και αναλυτικότερα διευθετηθούν όλες οι εκκρεμείς λεπτομέρειες, τόσο πιο εύκολο θα είναι σε μαθητές και γονείς να επιλέξουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρώτο αυτό σημαντικό βήμα της ακαδημαϊκής τους πορείας.

Αστυνομικές σχολές
Παράλληλα όμως, ο αριθμός των ιδιωτών υποψηφίων που θα εισαχθούν στη Σχολή Αστυφυλάκων καθορίστηκε χθες από την Ελληνική Αστυνομία και δόθηκε στη δημοσιότητα από το υπουργείο Παιδείας. Ο σχετικός αριθμός καθορίζεται στους τριακόσιους δέκα (310) στη Σχολή Αστυφυλάκων και στη Σχολή Αξιωματικών σε σαράντα (40).

 

πηγή: Employ

Στοιχεία επικοινωνίας

Καρακάση 42

Θεσσαλονίκη

542 48

2310 311800

6977 858482

epilekto11@gmail.com

Social Media